Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Főzni könnyű... Vagy mégsem?

2015 április 21.
Feller Adrienne

nevtelen.pngMa egy rendhagyó nap van. Főzni indulok az egyik kedvenc műsoromba, a Család-barátba, vagy, ahogy az ottaniak mondják Csali-bariba. Szeretem az ott dolgozó embereket. Azt hiszem minden túlzás nélkül állíthatom, jól tudunk együttműködni. 

Sokszor szerepeltem már a tévéműsorban, mondhatjuk ismerős terep, most mégis nagyon izgulok. Egész éjjel azon morfondíroztam, hogy nem felejtettem-e el valamit az összetevők közül.

És az éjszaka közepén belém vágott a felismerés: Te jó ég, a lazac! "Csaba, betetted a lazacot a hűtőbe?" "Igen, persze, hogy betettem." Hangzott a válasz. Megnyugodva tovább aludtam.

Minden megvan? Minden kész? Beértem a Tv-be, kipakoltam. Elvittem a kedvenc késemet, biztos, ami biztos. Szépen elrendezgettem a dolgaimat. Minden nap főzök, de még soha nem voltam olyan helyzetben, hogy időre kellett volna tennem mindezt, főleg élő adásban.

Aztán elkezdődött a műsor. A műsorvezetők, Alexa és Balázs nagyon kedvesek voltak. Minden a helyén, indulhat a játék. Először is arra kellett ügyelnem, hogy ne beszéljek magamban, mert főzés közben ilyeneket szoktam mondani: "Na, akkor ez megvan, még kell egy csipet só! Hol van a citromka? Milyen ízű vagy kis szószocska?” Hát így szoktam magam elszórakoztatni és általában táncolok főzés közben, ha bekerül egy jó zene a lejátszóba. Ez azért nem lenne annyira szimpatikus így élő adásban, úgyhogy fegyelmeztem magam. Közben néztem az időt. A sütő nem úgy működött, ahogy azt megszoktam, meg a grill funkciót is nehezen találtam, de végül sikerült.

Mosogatni nem lehet az adásban, ez is nehezítő tényező, de a mottóm az egész életemre az alábbi: "Nem azon gondolkodunk, ezt, vagy azt miért nem lehet, azon sem tűnődünk, mi miért van, hanem elfogadjuk és kihozzuk az egészből a legtöbbet."

Már csak 15 percem volt hátra, amikor még ki kellett vennem a lazacot a sütőből, szépen ki kellett tálalnom és még a desszertet meg kellett komponálnom. A desszerthez fel kellett verni a habot, ehhez hozzátenni a szegfűszeg és narancs illóolajat, valamint a nyírcukrot, és még az epret is össze kellett turmixolni egy kis naranccsal és zabtejjel. Mindezt úgy, hogy a fagyira ráöntöm, melléteszem az ízletes tejszínt, a friss virágokat és az időre is figyelek. 

Végül minden a helyére került, még soha nem izzadtam le így egy feladattól, de megdicsértem magam, mert elsőre nem is volt rossz. Olyan illatorgia lett a stúdióban, hogy a felvétel végére az egész stáb az asztal köré sereglett és mentették, ami menthető volt. Örültem. Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy csodálatos élmény, amikor elégedettséget vált ki a főztünk. 

Receptjeim:

Előétel

Citromfű vízen párolt spárga parmezánnal és illatos fűszervajas bagettel

Hozzávalók:

  •          egy csomag spárga
  •          vaj
  •          őrölt bors
  •         
  •          citromfű aromavíz

A spárgát tisztítsd meg, majd fokhagymás vajon és egy tk citromfű aromavízen párold meg. Frissen reszelt parmezánnal a tetején tálald.

Illatos fűszeres vaj bagettre a spárgához, ha úgy kívánod

Hozzávalók:

  •          100 gr teavaj  
  •          snidling
  •          petrezselyem
  •         
  •          bors
  •          ½ mk curcuma 
  •          1 csepp citrom illóolaj

A szobahőmérsékletű teavajat fél mokkáskanál curcumával keverd ki, add hozzá az apróra vágott snidlinget és petrezselymet, majd a fokhagymát, borsot és az egy csepp citrom illóolajat. Ezt a vajat kenyérre, bagettre, de akár sültekre, párolt zöldségekre is teheted.

Nagyon finom!

Főétel - Pikáns lazac gombaszósszal, illatos rizzsel és friss salátával 

Pikáns lazac

Hozzávalók:

  •          2 tk tikka masala fűszer
  •          ½ mk curri                            
  •          3 gerezd fokhagyma                 
  •          2 ek olivaolaj                      
  •          1 tk dijoni mustár             
  •          4 csepp citrom illóolaj            
  •          2 csepp narancs illóolaj          

Keverd össze a fenti hozzávalókat, így megkapod a halpácot. Ezzel kend be a már megmosott lazacot és hagyd állni legalább 1 órát.

Ezt követően a lazacot süsd meg a sütőben ropogósra.  

Gombaszósz

Hozzávalók:

  •          20 dkg erdei gomba vagy laska gomba  
  •          3 dl tejszín                                               
  •          3 gerezd fokhagyma                                       
  •          1 csepp kakukkfű ct. linalool illóolaj          

Olivaolajon kicsit pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a gombát és hagyd megdinsztelődni. Amikor már kész, akkor add hozzá a tejszínt és sózd meg. Ízlés szerint adhatsz hozzá őrölt borsot is.

Illatos rizs

Hozzávalók:

  •          Jázmin rizs        
  •          olivaolaj
  •         
  •          vaj 
  •          1 csepp szegfűszeg illóolaj    

Olivaolajon pirítsd meg a rizst. Addig pirítsd, amíg nem lesz  legalább az 1/3-a üveges. Amennyi rizst tettél az edénybe, annyi meleg vizet adj hozzá és még egy ujjnyi mennyiséget. Sózd meg a rizst és párold magában. A végén, amikor már elkészült tégy rá egy teáskanál vajat, amit előre összekevertél 1 csepp szegfűszeg illóolajjal. Majd ezt a vajat keverd hozzá a rizshez.

Friss saláta citromos bazsalikomos öntettel

Hozzávalók: (mindig az idénynek megfelelő salátát válaszd, most tavasz lévén, az alábbi válogatás mellett döntöttem)

  •          rukkola
  •          pitypang levél
  •          friss zsenge újhagyma
  •          római saláta
  •          petrezselyem
  •          gyümölcsfa virága
  •          mandulapehely

Salátaöntet:

  •          20 ml sárgabarackmag olaj   
  •          80 ml olivaolaj
  •          1 csepp bazsalikom illóolaj
  •          4 csepp citrom illóolaj          
  •          1 csepp illatos verbena          

A fenti salátákat kézzel tépkedd össze, az újhagymát és a petrezselymet vágd apróra. Tálalás előtt a fenti olajkeverékkel locsold meg és enyhén sózd, majd nyomj rá friss citromot és hintsd meg ehető virágokkal, mandula pehellyel.

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE

"Minden számít, ami veled történik, de legfőképpen az, amit magadért teszel. A szépséget nem csak az őrzi meg, amit magadra kensz, hanem az is fontos, amit megeszel, ahogy élsz, amilyen reakcióid vannak helyzetekre és az is, ahogy gondolkodsz. Éppen ezért ez a blog nem csak arról szól, hogyan ápold a bőröd, sokkal inkább arról, hogyan érezd magad jobban a bőrödben, a lelkedben. Arról, hogyan teremts békét magad körül, magadban, hogy amikor a tükörbe nézel, egyre szebbnek lásd magad. Tarts velem, jó olvasást!"