Ma egy rendhagyó nap van. Főzni indulok az egyik kedvenc műsoromba, a Család-barátba, vagy, ahogy az ottaniak mondják Csali-bariba. Szeretem az ott dolgozó embereket. Azt hiszem minden túlzás nélkül állíthatom, jól tudunk együttműködni.
Sokszor szerepeltem már a tévéműsorban, mondhatjuk ismerős terep, most mégis nagyon izgulok. Egész éjjel azon morfondíroztam, hogy nem felejtettem-e el valamit az összetevők közül.
És az éjszaka közepén belém vágott a felismerés: Te jó ég, a lazac! "Csaba, betetted a lazacot a hűtőbe?" "Igen, persze, hogy betettem." Hangzott a válasz. Megnyugodva tovább aludtam.
Minden megvan? Minden kész? Beértem a Tv-be, kipakoltam. Elvittem a kedvenc késemet, biztos, ami biztos. Szépen elrendezgettem a dolgaimat. Minden nap főzök, de még soha nem voltam olyan helyzetben, hogy időre kellett volna tennem mindezt, főleg élő adásban.
Aztán elkezdődött a műsor. A műsorvezetők, Alexa és Balázs nagyon kedvesek voltak. Minden a helyén, indulhat a játék. Először is arra kellett ügyelnem, hogy ne beszéljek magamban, mert főzés közben ilyeneket szoktam mondani: "Na, akkor ez megvan, még kell egy csipet só! Hol van a citromka? Milyen ízű vagy kis szószocska?” Hát így szoktam magam elszórakoztatni és általában táncolok főzés közben, ha bekerül egy jó zene a lejátszóba. Ez azért nem lenne annyira szimpatikus így élő adásban, úgyhogy fegyelmeztem magam. Közben néztem az időt. A sütő nem úgy működött, ahogy azt megszoktam, meg a grill funkciót is nehezen találtam, de végül sikerült.
Mosogatni nem lehet az adásban, ez is nehezítő tényező, de a mottóm az egész életemre az alábbi: "Nem azon gondolkodunk, ezt, vagy azt miért nem lehet, azon sem tűnődünk, mi miért van, hanem elfogadjuk és kihozzuk az egészből a legtöbbet."
Már csak 15 percem volt hátra, amikor még ki kellett vennem a lazacot a sütőből, szépen ki kellett tálalnom és még a desszertet meg kellett komponálnom. A desszerthez fel kellett verni a habot, ehhez hozzátenni a szegfűszeg és narancs illóolajat, valamint a nyírcukrot, és még az epret is össze kellett turmixolni egy kis naranccsal és zabtejjel. Mindezt úgy, hogy a fagyira ráöntöm, melléteszem az ízletes tejszínt, a friss virágokat és az időre is figyelek.
Végül minden a helyére került, még soha nem izzadtam le így egy feladattól, de megdicsértem magam, mert elsőre nem is volt rossz. Olyan illatorgia lett a stúdióban, hogy a felvétel végére az egész stáb az asztal köré sereglett és mentették, ami menthető volt. Örültem. Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy csodálatos élmény, amikor elégedettséget vált ki a főztünk.
Receptjeim:
Előétel
Citromfű vízen párolt spárga parmezánnal és illatos fűszervajas bagettel
Hozzávalók:
A spárgát tisztítsd meg, majd fokhagymás vajon és egy tk citromfű aromavízen párold meg. Frissen reszelt parmezánnal a tetején tálald.
Illatos fűszeres vaj bagettre a spárgához, ha úgy kívánod
Hozzávalók:
A szobahőmérsékletű teavajat fél mokkáskanál curcumával keverd ki, add hozzá az apróra vágott snidlinget és petrezselymet, majd a fokhagymát, borsot és az egy csepp citrom illóolajat. Ezt a vajat kenyérre, bagettre, de akár sültekre, párolt zöldségekre is teheted.
Nagyon finom!
Főétel - Pikáns lazac gombaszósszal, illatos rizzsel és friss salátával
Pikáns lazac
Hozzávalók:
Keverd össze a fenti hozzávalókat, így megkapod a halpácot. Ezzel kend be a már megmosott lazacot és hagyd állni legalább 1 órát.
Ezt követően a lazacot süsd meg a sütőben ropogósra.
Gombaszósz
Hozzávalók:
Olivaolajon kicsit pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a gombát és hagyd megdinsztelődni. Amikor már kész, akkor add hozzá a tejszínt és sózd meg. Ízlés szerint adhatsz hozzá őrölt borsot is.
Illatos rizs
Hozzávalók:
Olivaolajon pirítsd meg a rizst. Addig pirítsd, amíg nem lesz legalább az 1/3-a üveges. Amennyi rizst tettél az edénybe, annyi meleg vizet adj hozzá és még egy ujjnyi mennyiséget. Sózd meg a rizst és párold magában. A végén, amikor már elkészült tégy rá egy teáskanál vajat, amit előre összekevertél 1 csepp szegfűszeg illóolajjal. Majd ezt a vajat keverd hozzá a rizshez.
Friss saláta citromos bazsalikomos öntettel
Hozzávalók: (mindig az idénynek megfelelő salátát válaszd, most tavasz lévén, az alábbi válogatás mellett döntöttem)
Salátaöntet:
A fenti salátákat kézzel tépkedd össze, az újhagymát és a petrezselymet vágd apróra. Tálalás előtt a fenti olajkeverékkel locsold meg és enyhén sózd, majd nyomj rá friss citromot és hintsd meg ehető virágokkal, mandula pehellyel.