Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

IllóOLAJ - Cseppnyi varázslat

2018 április 13.
Feller Adrienne

Az illóolaj a növény számára egy természetes immunválasz, segítségével elpusztítja az őt megtámadó baktériumokat, vírusokat és más egyéb kórokozókat. Ez az aromás vegyület kommunikációs eszköz is, mert a növények általuk tudnak egymásnak üzenetet küldeni.

blog2.png

A szinergiában rejlő lélek

Egyetlen csepp illóolaj összetevők százait foglalja magában, melyek erőteljes hatóanyagokat tartalmaznak a betegségek leküzdésére. De nem csak az aromás molekulákban rejlik a titok, hanem ezek szinergiájába is. Ha alkotóelemeire bontunk egy illóolajat, majd újra összetesszük, pont úgy, ahogy az korábban volt, nem kapjuk meg azt a hatást, mint a vele azonos kompozíciójú természetes illóolajjal, mert pont a lényeg hiányzik belőle, a lélek. Az a szinergia, varázslat, ami a növénnyel történik élete során, ahogy ácsingózik a nap felé, élvezi a hold sugarát, megpihen a csillagok fényében, magába fogadja a föld táplálékát és táncba megy a széllel. Egyetlen csepp illóolaj, az aromás molekulákon túl, ezt is közvetíti számunkra. A növény és az ember hasonló alkotóelemekből áll, ezért amikor az illóolajat magunkra kenjük vagy belélegezzük, akkor az illóolaj ismerős környezetbe kerülve pont úgy viselkedik, mint a saját környezetében, magában a növényben. Megtalálja azt a területet a testen belül, ahol szükség van rá és kifejti gyógyító, harmonizáló hatását. Visszaadja szervezetnek azon egyensúlyát, amivel a leghatékonyabban tudja mozgósítani öngyógyító erejét. Az illóolajok elpusztítják a baktériumokat, a parazitákat, a vírusokat, erősítik védekezőképességünket, támogatják a szervezet méregtelenítő folyamatait és oxigént juttatnak a sejtekhez.

A múlt szösszenetei

Az illóolajokkal való gyógyítás, szépítés, együttélés évezredes hagyományra tekint vissza, melyet már az egyiptomiak is ismertek és napi szinten használtak. Hippokratész a napkúrák és különböző diéták alkalmazása mellett nagy hangsúlyt fektetett az illóolajos masszázsra és fürdőre is. Híres mondása: „az egészséghez vezető út egy illóolajos fürdő és masszázs naponta”. A második világháborúban az illóolajokat a sebesült katonák gyógyításánál jótékonyan alkalmazták, sőt a háború okozta lelki traumákat is illóolajokkal gyógyították, olyannyira, hogy a háború után több francia kórházban kezdték el alkalmazni az illóolajokat –főként a pszichiátriákon a traumák kezelésére kiváló eredményekkel.

Információs medicina

Az illóolajok nem csak a tünetet kezelik, hanem egészen a sejtszintig képesek a probléma gyökeréig hatolni. A mai tudományos világkép szerint a szervezet működésének alapja nem pusztán molekulák, sejtek, szövetek, szervek és szervrendszerek közötti biokémiai együttműködés, hanem ezek között létrejövő elektromágneses és kvantuminformáció csere. Ma már tudjuk, hogy a szervezet biokémiai mechanizmusait információk vezérlik, tehát a biokémiai folyamatok információk által megváltoztathatók. Az aromaterápia az információs medicina tárgykörébe is tartozik, mert az illóolajok olyan információt közvetítenek, amely képes a betegséget okozó hibás kódolást átalakítani, az immunrendszert megerősíteni és az öngyógyító erőket aktiválni.

blog.png

Illóolajok a szépségápolásban

A természet csodálatos tárházát felhasználva, számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a bőrt megszépítsük, feszesebbé, rugalmasabbá tegyük. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejtenünk. A bőr tökéletesen tükrözi tulajdonosa fizikai és lelki, akut és krónikus állapotát. Hosszútávon a szépség ápolása összetett dolog, mert nem lehet csak a kozmetikumokra bízni. A szépség megőrzésben fontos szerepe van a táplálkozásnak, a kozmetikumnak, de legnagyobb szerepe a lelki egyensúlynak van. És itt lépnek be az illóolajok, mint a szépség megőrzésének mesterei, mert az illóolaj egyszerre hat a benne lévő aromás molekuláknak köszönhetően a fizikai testre, a bőrre, a sejtekre és az illatán keresztül az idegrendszerre és a hormonháztartásra. Zseniális összhatás.

Alkalmazásuk

A szépségápolás során az aromakozmetikában több okból és többféle módon is használunk illóolajokat. Némelyik kiváló fertőtlenítő és antibakteriális hatású – ilyen például a jól ismert teafa a benne lévő terpinen 4-ol-nak köszönhetően, vagy a kakukkfű ct. tujanol, melynek fő komponense a monoterpén alkoholok közé tartozó tujanol. Ezek az aromás molekulák hatékonyan fertőtlenítik a bőrt, miközben kiváló ránctalanító és tonizáló hatásúak is egyben. A pálmarózsa és a geránium illóolaja magas koncentrációban tartalmaz geraniolt, mely bőrfeszesítő és regeneráló hatásáról is ismert monoterpén alkoholok közé tartozó aromás molekula. Az atlasz cédrus és a ciprus kiválóan támogatja a nyirokkeringést, ezért a cellulit kezelések fő hatóanyaga, a futó szemölcsöket pedig az oxidokhoz tartozó 1.8 cineol tartalmú illóolajok segítségével lehet érdemben megszüntetni. Az illóolajok alkalmazásával nagyra nyílik a lehetőségek tárháza és esetükben még arról sem kell gondolkodnunk, hogy hogyan juttatjuk be a szervezetbe, mivel oly parányi molekulákról van szó, melyek könnyedén és gyorsan jutnak el a bőr legmélyebb rétegéig és tovább. Az illóolajokat már a bőr letisztításánál is alkalmazzuk (pl. levendula, zsálya), de a teljes kozmetikai kezelés során, a hidratálástól kezdve egészen a bőr táplálásáig fontos szerepet kapnak. Bárhogyan is alkalmazzuk, az orrunk sosem marad ki belőle. Mert a lélegzettel azonnal aromás molekulák százai, ezrei jutnak be a tüdőbe és úgy a véráramkörbe, ezzel egyidejűleg pedig a szaglóhagymához, s ezen keresztül a limbikus rendszerhez, ahol az érzelmeinkre gyakorolt pozitív hatásuk felbecsülhetetlen. Az aromakozmetikában túllépünk a fizikai határainkon, egészen a lélekig. Mert az illóolajok a limbikus rendszeren át a hormonháztartásra is stimulálóan hatnak, és képesek a szervezet önjutalmazó hormonjait aktiválni, többek között az oxitocint és az endorfint, ezt a két szépítő hormont, melyek a nyugalmat és a harmóniát hozzák el számunkra. Egy csepp illóolaj, egy csepp varázslat, egy csepp az univerzum végtelenségéből, harmóniájából, mely rendez, felemel, bebalzsamoz, felpezsdít, megnyugtat, elringat és megszépít.

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE

"Minden számít, ami veled történik, de legfőképpen az, amit magadért teszel. A szépséget nem csak az őrzi meg, amit magadra kensz, hanem az is fontos, amit megeszel, ahogy élsz, amilyen reakcióid vannak helyzetekre és az is, ahogy gondolkodsz. Éppen ezért ez a blog nem csak arról szól, hogyan ápold a bőröd, sokkal inkább arról, hogyan érezd magad jobban a bőrödben, a lelkedben. Arról, hogyan teremts békét magad körül, magadban, hogy amikor a tükörbe nézel, egyre szebbnek lásd magad. Tarts velem, jó olvasást!"