Már jó ideje tudjuk, hogy rengeteg betegségért egy krónikus gyulladásos állapot a felelős. A legújabb kutatások bizonyítják például, hogy azt asztma, az artritisz és a Crohn-betegségek mögött is gyulladás húzódik meg, sőt, Dr. Tanya Edwards szerint az Alzheimer-kór, a rák és a cukorbetegség mögött is ez a gyökérprobléma.
Ahelyett, hogy a tüneteket kezelnénk, inkább a gyulladást kellene megszüntetnünk a szervezetben. De hogyan? Mindenek előtt helyes táplálkozással, jó és élő táplálékkal!
Vannak gyulladást okozó ételek és vannak, melyek megszüntetik, csökkentik azt. A gyulladáskeltő táplálékok közé sorolják a félkész ételeket, az égetett olajokat (napraforgó, szójaolaj stb.), a cukrot, a nagyüzemi húsokat, finomított szénhidrátokat. A gyulladáscsökkentő ételek közé tartoznak a rostgazdag ételek, a gyümölcsök, a zöldségek, a gyógynövény teák. A magas antioxidáns tartalmú ételek értelemszerűen csökkentik a gyulladást a szervezetben, a mediterrán étrend pedig köztudottan rengeteg gyulladáscsökkentő ételt tartalmaz, ezért is ritka ebben a térségben a magas koleszterin, triglicerid, vagy éppen az ízületi gyulladás.
Legyen az ételed az orvosságod! A táplálkozás ne egy esetleges történet legyen! A napi étkezésnek nem szabad úgy kinéznie, hogy összeeszünk mindenféle “megteszi” ételt, hanem minden egyes falatnak igazi ételnek kell lennie. Élő táplálékot fogyassz, mely megfelelő az éppen aktuális évszaknak és az általa kínált lehetőségeknek.
Néhány, a szezonnak megfelelő gyulladáscsökkentő étel:
Mellőzd az összes újszerű őrületet, és voksolj az egyszerű, de ígéretes és tápláló ételek mellett. Bőséggel igyál gyógynövény teát napközben, és sok vizet. Hetente egyél tojást, de csak boldog tojást, és a hús, amit elfogyasztasz, legyen szabad állat húsa. A joghurt jót tesz az emésztésnek, ha jó helyről származik és ne feledd, 1 pohár vörös bor az életet hordozza.