Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

A bőrünk és idegrendszerünk közti kapcsolat, avagy mi a neurokozmetikum?

2024 július 02.
Feller Adrienne

A neurokozmetikumok olyan bőrápoló termékek, amelyek nem csak a bőr külső rétegeit célozzák meg, hanem a bőr idegrendszerét is befolyásolják, hogy javítsák a bőr megjelenését és egészségét. Ezek a termékek különleges összetevőket tartalmaznak, amelyek célja, hogy kommunikáljanak a bőr sejtjeivel és idegeivel, és így elősegítsék a bőr regenerálódását, csökkentsék a gyulladást, és javítsák a bőr általános állapotát.

 

A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy a bőr szaglóreceptorokat tartalmaz, amelyek hasonlóak azokhoz, amelyek az orrban találhatók. Ezek a receptorok képesek érzékelni bizonyos illatanyagokat, és különféle biológiai válaszokat indíthatnak el a bőrsejtekben. Például a szantálfa illóolaj egyik bioaktív összetevője, a santalol, ami képes aktiválni ezeket a receptorokat, ami a bőrsejtek proliferációját és migrációját serkenti, mely fontos szerepet játszik a sebgyógyulásban és a bőr regenerációjában​ (ScienceDaily)​ .

 

 A bőr és az idegrendszer közötti kapcsolat elvitathatatlan szerepet játszik a mentális egészségben is. A stressz például közvetlen hatással van a bőr állapotára. A kortizol, ami egy stressz hormon, befolyásolja a bőrsejtek működését, és hozzájárulhat a bőrgyulladások, akné és más bőrproblémák súlyosbodásához. Ezen kívül a bőrben található idegvégződések és receptorok közvetlen kapcsolatban állnak az aggyal, ami azt jelenti, hogy a bőr állapota visszahat a mentális állapotra.

 

A neuroimmunológia területén végzett kutatások kimutatták, hogy a bőr idegvégződései és immunsejtjei közötti kommunikáció fontos szerepet játszik a gyulladásos válaszok szabályozásában. Ez különösen fontos az olyan krónikus bőrbetegségek esetében, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör .

 

 

A bőr mikrobiomja - a bőrön élő mikroorganizmusok közössége – szintén befolyásolja az idegrendszer működését és a bőr gyulladásos válaszait. Bizonyos baktériumok jelenléte a bőrön segíthet csökkenteni a gyulladást és javítani a bőr barrier funkcióját, ami közvetve befolyásolja az idegrendszer működését és a stresszválaszokat​​.

 

A bőr és az idegrendszer között nagyon szoros és mély kapcsolat van, melynek tudományos felfedezése egyre nagyobb megértést és lehetőséget nyit meg a neuropszichológia területén. Óriási lehetőség rejlik a jól átgondolt kozmetikumok és az érintés terápiás jellegű alkalmazásában. Mert a jó kozmetikum, ami csak természetes alapanyagokból, növényi kivonatokból, extraktumokból, esszenciákból, illóolajokból állnak, képesek a bőr idegvégződéseire és receptoraira hatni és ezáltal javítva a bőr és az idegrendszer egyensúlyát.

 

A Damaszkuszi rózsa illóolaja például számtalan bioaktív hatóanyagot tartalmaz, aminek páratlan anti-aging hatását is köszönheti.

Geraniol - kivíáló antimikrobiális és antioxidáns hatású, így semlegesíti a szabadgyököket, melyek károsíthatják a bőrt és hozzájárulhatnak az öregedéshez.

Nerol páratlan gyulladáscsökkentő és antimikrobiális, ezáltal támogatja a bőrsejtek regenerrációját és javítja a bőr textúráját.

Citronellol, támogatja a bőr vízmegkötő képességét, továbbá kiváló gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatűsú.

Linalool stresszcsökkentő, nyugtató hatású, ezáltal oldja a feszültséget és a blokkokat a bőrben és az egész szevezetben.

A Damaszkuszi rózsa illóolaj belélegzése növeli a szerotonin szintet az agyban, ami hozzájárul a hangulat javításához és a vitathatalan antidepresszáns hatáshoz. Ez különösen fontos a bőr és az idegrendszer közötti kapcsolatban, mivel a pozitív hangulat és a stressz csökkentése szignifikánsan a bőr állapotát is javítja.

 

 

Az ADRIENNE FELLER kozmetikumok egyszerre hatnak a bőrre és az idegrendszerre.

A termékeink különlegességének titka három dologban rejlik.

  1. A szándék, ahogy alkotunk
  2. Az alapanyagok tisztasága
  3. Az összetevők között létrejött harmónia

 

 

 

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE

"Minden számít, ami veled történik, de legfőképpen az, amit magadért teszel. A szépséget nem csak az őrzi meg, amit magadra kensz, hanem az is fontos, amit megeszel, ahogy élsz, amilyen reakcióid vannak helyzetekre és az is, ahogy gondolkodsz. Éppen ezért ez a blog nem csak arról szól, hogyan ápold a bőröd, sokkal inkább arról, hogyan érezd magad jobban a bőrödben, a lelkedben. Arról, hogyan teremts békét magad körül, magadban, hogy amikor a tükörbe nézel, egyre szebbnek lásd magad. Tarts velem, jó olvasást!"