Magyarország területén belül ingyenes szállítás 30 000 Ft felett. (kivéve MPL)

Kék hortenzia és egy kis vagányság

2016 március 23.
Feller Adrienne

hortenzia.jpg

Utam újra Itália földjére vezetett, ahol igencsak tavaszodik. Épp csak egy kis kardigán elegendő ahhoz, hogy kellőképp melegünk legyen. Előkerültek a színes öltözékek, a merész és szemet gyönyörködtető csodamegoldások. Tetszik az itt élők bátorsága - az, ahogy az öltözködésről gondolkodnak. Csupa vidámság és öröm. Tetszenek a sikátorokban elbújó párok, ahogy összebújva csókolóznak. Van ennek valami igazán jó kis romantikája.

Szeretem az ittenieket, mert nem fukarkodnak a jó szóval. A piacon az eladó előzékeny és amikor másnap meglát, úgy köszön előre, mintha már ezer éve barátok lennénk. Szeretem, mert van bennük valami belülről fakadó öröm, ami átitatja a falakat, az aszfaltot és mindent, amit csak tud.

Az étteremben pillanatok alatt barátságukról biztosítanak és olyan örömmel fogadnak már a második napon, hogy igazán azt érezhetjük, ők vannak megtisztelve, mert mi betértünk.

Eszembe jut, ahogy reggel fél hétkor sietve futok a piacra, hogy azt mondják, a mediterrán ételek gyógyítják az embert. Sok betegségre megoldást jelentenek. Közben kiérek a piacra, és valóban az az érzésem támad, hogy itt lehetetlen nem salátát és gyümölcsöt vásárolni. Még az is megkívánja, aki talán a hétköznapjaiba nem igazán tudja bevonni ezeket az éltető ételeket. A pultok magukat kínálják és ötletes megoldásokkal szinte azonnal kész az innen származó étel.

Aztán az jut eszembe, hogy igen, a mediterrán koszt bizonyára gyógyít a sok zöldség, olívaolaj, gyümölcs és még több halfogás miatt, de talán éppen ennyire gyógyító hatású az életszemlélet is, ami az egészet körbefonja. Az emberek akkor is kint vannak a téren és beszélgetnek, ha nincs pénzük beülni egy kávézóba. Egyszerűen nagyra értékelik az együttlétet a másik emberrel. Családok, fiatalok, öregek és vének sétálnak, ücsörögnek és nevetnek. Irigylem őket. Irigylem őket a könnyedségükért, örömükért és azért, mert képesek a jelenben élni.

Ilyenkor jó mélyen belélegzem ezt a könnyű és édes levegőt, mélyen, egészen mélyen bejuttatom a sejtjeimbe, hogy emlékezzek, mi is a valódi érték. Az örömteli létezés. Nem a holnapba álmodni a boldogságot, ma megélni, ma megteremteni.

Betérek egy boltba, ahol szebbnél szebb dísztárgyak ékeskednek.  Gyönyörű vázák, színes üvegek, rajtuk madárkák, picinyke kalitka, azon is madárka, türkiz, sárga, zöld, kék… Színek kavalkádja, és megannyi merészség, ahogy ezeket a kiegészítőket összepárosítják. Veszek néhány dolgot, mert haza akarom hozni a vagányságot. Valahogy ezeket itthon sosem venném meg. Azért hozom haza, hogy emlékeztessen. Bátran kell élni az életet, színesen, madárkákkal az üveg tetején, és kék hortenziával egy hatalmas kaspóban.

Mert, ahogy a hölgy mondta nekem abban a merész bolognai boltban, miközben egy csokor élénk kék művirág felett hezitáltam - “mi akkor is szeretjük a virágokat, amikor azok alszanak, mi színesen és nagyon édesen szeretjük a világot”. Aztán már futott is tovább és egyáltalán nem is értette, miért gondolkozom, hogy megveszem-e ezt a cseppet sem mindennapi szobadíszt. „Hiszen olyan szép, ez is csak egy kis szín a lakásban.”

Hallgattam rá, megvettem, hazahoztam, kitettem itthon, és valóban, a tér azonnal megtelt örömmel ettől a kis itáliai kompozíciótól.

Adrienne Feller

FELLER ADRIENNE

"Minden számít, ami veled történik, de legfőképpen az, amit magadért teszel. A szépséget nem csak az őrzi meg, amit magadra kensz, hanem az is fontos, amit megeszel, ahogy élsz, amilyen reakcióid vannak helyzetekre és az is, ahogy gondolkodsz. Éppen ezért ez a blog nem csak arról szól, hogyan ápold a bőröd, sokkal inkább arról, hogyan érezd magad jobban a bőrödben, a lelkedben. Arról, hogyan teremts békét magad körül, magadban, hogy amikor a tükörbe nézel, egyre szebbnek lásd magad. Tarts velem, jó olvasást!"