A teafogyasztás szép lassan itthon is egy komplett kultúrává nőtte ki magát, ami nagyban meghaladja a korábbi minőséget mind a termékek, mind pedig a fogyasztáshoz fűződő rituálék tekintetében. Napjaink egyik legnépszerűbb tea típusa pedig kétségtelenül a matcha.
Tartalomjegyzék
Mi az a matcha tea és honnan származik?
Miben különbözik a matcha a többi teától?
Milyen típusú matcha teák léteznek?
Hogyan készíthető el a matcha tea?
Milyen eszközökre van szükség az elkészítéshez?
Milyen jótékony hatásai vannak a matcha teának?
Hogyan támogatja a matcha tea a szépségápolást?
Mitől különleges az ADRIENNE FELLER matcha tea?
Összefoglalás
GYIK
Mi az a matcha tea és honnan származik?
Bár azonnal felismerhetjük speciális zöld színéről és semmivel össze nem téveszthető megjelenéséről és vélhetően már sokan találkoztak ezzel az itallal, mégis viszonylag kevesen ismerik a matcha tea eredetét, jellemzőit és azt, hogy miért is érdemes fogyasztani azt. A matcha természetesen nem véletlenül vált a 21. század egyik legnépszerűbb tea fajtájává, hiszen élvezeti értéke mellett jótékony hatásait is sokáig sorolhatjuk. De előbb mindenképpen jó, ha megismerjük a tea eredetét.
A matcha tea természetesen nem csak egy zöld ital, hanem egy évszázados japán hagyomány, hiszen már a 12. században is használták ezt buddhista szerzetesek a meditáció során. A matcha pedig mára a modern egészségtudatos életmód egyik kulcsfontosságú eleme lett. Ez lényegében egy porított zöld tea, melynek különlegessége, hogy árnyékban nevelt teacserjék friss, zsenge leveleiből készítik. A betakarítás után ezeket a leveleket gőzölik, majd szárítás után finom porrá őrlik, ezzel elérve a jól ismert állagot. Az eljárásnak köszönhetően a teljes tealevél belekerül az italba, így a matcha te hatóanyagai jóval koncentráltabbak, mint egy hagyományos teáé.
Miben különbözik a matcha a többi teától?
A matcha tea és a hagyományosnak mondható füves teák közötti különbség több tekintetben is tetten érhető. Ilyen például az elkészítés módja vagy a már említett, koncentráltabb hatóanyag tartalom is. Míg egy füves vagy filteres tea esetében a levelek hatóanyagait csak kiáztatjuk, addig egy matcha tea formájában a teljes levelet elfogyasztjuk, így jóval több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot juttatunk a szervezetünkbe. A koncentráltabb forma pedig természetesen koncentráltabb ízt is magával hoz, így a te fogyasztásának élvezeti értéke is magasabb lehet mint egy hagyományos, áztatással készülő tea esetében.
Milyen típusú matcha teák léteznek?
Bár ezt a kérdést több szempontból is vizsgálhatjuk, alapvetően az mondható el, hogy két nagyobb típust különítünk el, melyek a minőségi kategória mentén különülnek el. A legmagasabb kategóriát az úgynevezett ceremoniális minőségű matcha tea jelenti, melyet elsősorban tisztán fogyasztva, akár teaceremóniák során használnak. A másik nagyobb csoport a főző minőségű teáké, melyek inkább sütéshez, smoothie-hoz, latte-hoz ideális. Ez utóbbi kevésbé élénk színű és koncentrált, de így is sok hasznos alapanyagot tartalmaz.
Hogyan készíthető el a matcha tea?
A kulináris, vagy főző minőségű matcha tea felhasználása meglehetősen egyszerű, hiszen a különböző italokba vagy ételekbe keverve máris fogyasztható. A jobb minőségű, kifejezetten a tea önálló fogyasztására szolgáló matcha porok ugyanakkor egy külön rituálé keretében készíthetők el, hiszen így érhető el a leginkább autentikus élmény. Ennek során hagyományosan egy bambusz kanállal adagolják a port, majd forró, de nem forrásban lévő vízzel öntik le azt, majd pedig egy speciális bambusz habverővel keverik össze és habosítják a teát. Az eredmény egy selymes, krémes, enyhén édes-savanykás ital, amely egyszerre nyugtat és energetizál.
Milyen eszközökre van szükség az elkészítéshez?
Ha a sokak által kedvelt hagyományos és rituális matcha tea elkészítési módot választjuk, akkor a matcha poron és a 70-80 fokos vízen túl is szükségünk lesz néhány eszközre, hogy a lehető legautentikusabb élményt hozzuk ki a teából.
Chawan - teáscsésze: Egy mély, széles szájú tál, amelyben a matchát felverik. A formája lehetővé teszi a könnyű keverést.
Chasen – bambusz habverő: Egy kézzel faragott bambusz eszköz, amellyel a matchát vízzel habosra lehet keverni. Ez adja meg a tea jellegzetes, sima és habos textúráját.
Chashaku – bambuszkanál: Egy ívelt, hosszú bambuszkanál, amivel kimérhetjük a megfelelő mennyiségű matcha port (általában 1-2 adagolókanál egy csészéhez).
Szűrő (opcionális, de ajánlott): egy kis teaszűrő vagy finom szita, amivel átszitálhatjuk a matchát, hogy ne legyen csomós, mielőtt vizet adunk hozzá.
Milyen jótékony hatásai vannak a matcha teának?
A matcha tea nem csak egy kiváló élvezeti értékkel bíró és sok szempontból különleges ital, hanem lényegében egy superfood, melyet elsősorban gazdag hatóanyag tartalmának köszönhet. Ez a titulis már önmagában is a modern fogyasztók egyik kedvelt termékévé tenné, de természetesen a lényeg az íz és állag mellett a beltartalom, amiről szintén érdemes beszélni. A matcha tea bámulatosan gazdag antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedik az EGCG tartalom, ami természetes módon védi a sejteket az öregedéstől a szabadgyökök semlegesítésével.
A kiemelkedő antioxidáns tartalom mellett a matcha tea hatóanyagai között találjuk a B-vitaminokat, a C-vitamint, a vasat és a káliumot is, melyek mindegyike segíti az immunrendszer megfelelő működését. A tea fogyasztása tehát a betegségekre fogékonyabb időszakokban is ajánlott, hiszen segíthet megelőzni a problémákat, illetve fenntartani a megfelelő energiaszintet. A matcha tea hatóanyagai közül kiemelendő még a L-theanin nevű aminosav, ami segít csökkenteni a stresszt és javítja a koncentrációt. A koffein tartalommal kombinálva ez egy egyedülállóan nyugodt, de éber állapotot eredményez.
Hogyan támogatja a matcha tea a szépségápolást?
A matcha teában található antioxidánsok nem csak belsőleg, hanem külsőleg is éreztetik jótékony hatásukat. A tea rendszeres fogyasztása segíthet a bőr rugalmasságának megőrzésében, csökkentheti a gyulladásokat, illetve a sejtek öregedésének gátlásával a bőr öregedését is lassíthatja. A matchát ezért egyre több kozmetikumban is alkalmazzák, mint alapanyagot, legyen az szérum, arckrém vagy különböző pakolások. A matcha további méregtelenítő hatóanyagai pedig folyamatosan tisztítják a szervezetet, ami a bőrön is nyomot hagy, hiszen az üdébb, tisztább és egészségesebb hatású lesz.
Mitől különleges az ADRIENNE FELLER matcha tea?
Az ADRIENNE FELLER márkanév önmagában is egyet jelent a minőséggel, köszönhetően a szépségápolás terén szerzett komoly tapasztalatnak és ismertségnek. Az általunk kínált matcha teák különlegessége, hogy kizárólag organikus gazdálkodásból származó, gondosan válogatott leveleket használnak, így támogatva a keverékek tisztaságát és a maximális hatóanyag tartalmat. Az illóolajokkal kombinált keverékek pedig nem csak az ízélményt fokozzák, de a hatóanyagok tekintetében is sok pluszt adnak hozzá a matcha tea egyébként sem szerény tartalmához.
Összefoglalás
Napjaink egyik legnépszerűbb tea típusa a matcha tea, amit nem csak íze, hanem kiváló hatásai miatt is előszeretettel fogyasztanak. Nem csupán egy divatos termékről van tehát szó, hanem egy rendkívül egészséges superfood-ról, ami szépségünket is egészségünket is támogathatja. Az Adrienne Feller-féle teák pedig organikus mivoltuknak köszönhetően még koncentráltabb élményt képesek nyújtani.
GYIK
Mennyi koffeint tartalmaz a matcha tea?
1 gramm matcha tea körülbelül 30 mg természetes koffeint tartalmaz, míg egy adag kávé kb. 80-120 mg-ot. A teában található L-teanin ráadásul lassítja a koffein felszívódását a véráramba, így bátran fogyasztható.
Mikor érdemes matcha teát inni?
Ez attól függ, hogy mennyire rutinos fogyasztónak számítunk, illetve egyéni érzékenységtől is függ, hogy kire milyen mértékben hat a benne található koffein. Fogyasztását elsősorban reggeli, délelőtti vagy kora délutáni órákra javasoljuk.
Mennyi matcha tea iható egy nap?
A matcha tea fogyasztók többsége jellemzően 1-2 adag teát fogyaszt naponta, 1-2 grammos adagokkal számolva.